Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Οι θέσεις εργασίας του 2030 δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη!

Γλώσσα του σώματος. 6 συμβουλές για την επόμενη παρουσίαση σου. (Part 1)

Μια επιτυχημένη παρουσίαση, δεν οφείλεται μόνο σε μια καλά δομημένη ομιλία και ένα κείμενο που έχεις αποστηθίσει. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στην κίνηση, τη στάση του σώματος και γενικότερα στην αύρα που θα εκπέμψεις προς το κοινό σου. 





Η γλώσσα του σώματος αναφέρεται συχνά ως ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχημένης επικοινωνίας που όμως λίγοι έχουν καταφέρει να πετύχουν.
Οι παρακάτω έξι συμβουλές είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ακολουθεί κάθε ομιλητής για την επόμενη παρουσίαση του. Οι ίδιες συμβουλές βέβαια, ισχύουν κάθε φορά που έχεις μια σημαντική συνάντηση ή ένα ραντεβού για πώληση.

Χέρια
Έλεγξε τα χέρια σου. Τι κάνουν οι βραχίονες; Που έχεις τα χέρια σου; Σταυρώνοντας τα για παράδειγμα δείχνεις μια αμυντική στάση. Από την άλλη κουνώντας τα χαλαρά δεξιά και αριστερά δείχνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει και πολύ το θέμα.
Για πετύχεις τη σωστή κίνηση, κάνε ότι θα έκανες αν μιλούσες με κάποιον πίνοντας ένα καφεδάκι.

Χαλαρές κινήσεις
Η χαλαρότητα είναι σημαντική γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει σφιγμένους ομιλητές. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι να μάθεις μόνος/ η ποιο είναι το μέτρο του χαλαρού και του σοβαρού, ώστε να μην γελοιοποιηθείς.

Επαγγελματική εμφάνιση.
Το ντύσιμο σε πάει ένα βήμα παραπέρα. Το κοινό που απευθύνεσαι, ο χώρος της ομιλίας και η ώρα είναι τα βασικά στοιχεία για την ενδυματολογική επιλογή. Αν για παράδειγμα απευθύνεσαι σε φοιτητές μπορείς να υιοθετήσεις ένα πιο casual look που θα τους κάνει να νιώσουν πιο οικεία σε εσένα. Ενώ, αν η ομιλία είναι βράδυ ενδείκνυται ένα λιτό φόρεμα για τις γυναίκες ή ένα κοστούμι με γραβάτα για τους άνδρες, κάτι που δεν συνηθίζεται και πολύ το πρωί.

Τα μάτια δεν λένε ψέματα.
Πιθανόν να έχεις ακούσει τη συμβουλή ότι θα πρέπει να έχεις οπτική επαφή με τους ανθρώπους στην αίθουσα. Αυτό είναι αλήθεια, πρόσεχε όμως δύο λεπτομέρειες.
Πρώτον να μην κολλήσεις σε ένα- δύο άτομα σε σημείο που εκείνοι αρχίσουν και αισθάνονται περίεργα και δεύτερον να μην κοιτάς τους τοίχους. Αυτό το τελευταίο το κάνουν πολλοί που αισθάνονται αμήχανα να κοιτάξουν τους ανθρώπους στα μάτια. Εκείνο που θα προσπαθήσεις να κάνεις είναι να κοιτάς κάθε ακροατή για λίγα δευτερόλεπτα, έτσι θα έχεις πετύχει μια καλή οπτική επαφή μαζί τους και τους έχεις κινήσει το ενδιαφέρον για την ομιλία σου.  

Απέφυγε όλους τους περισπασμούς.
Άφησε το τηλέφωνο και το tablet στο γραφείο ή τη τσάντα. Αν πάλι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να τα πάρεις μαζί σου. ΚΛΕΙΣ’ ΤΑ!
Δεν πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο να σε αποσπάσει μια κλήση ή ένα μήνυμα. Πολλοί κάνουν το λάθος να το έχουν ναι μεν στο αθόρυβο αλλά στη τσέπη τους, κάτι που επίσης τους αποσυντονίζει, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν ακούσουν οι άλλοι τον ήχο αλλά ότι ακόμη και η δόνηση θα σε αποσυντονίσει από την ροή της ομιλίας σου.

Μην στέκεσαι ακίνητος/ ακίνητη.  
Μάθε να κινείσαι, να ελίσσεσαι, να μην μένεις παγοκολώνα. Η κίνηση είναι πολύ σημαντική και σε συνδυασμό με την οπτική επαφή μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον του ακροατή και να τον κάνει να μην βαρεθεί. Οι κινήσεις σου να είναι χαλαρές και να κάνεις μικρά βήματα πάνω στη σκηνή, για να μην δείξεις ένα άτομο που είναι νευρικό ή έχει πολύ άγχος.