Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημέρες Καριέρας στη Λάρισα από τη ΔΥΠΑ

Γιατί τα Instagram Stories κατατάσσονται σε μια συγκεκριμένη σειρά;




Όπως θα έχετε παρατηρήσει τα Instagram Stories έχουν γίνει ένα από τα πιο hot trends στην εποχή των social media. Από τότε που το Instagram ξεκίνησε τα Stories τον Αύγουστο του 2016, η ίδια η εταιρεία που ανήκει στο Facebook αυξάνεται σταθερά σε δημοτικότητα, κυρίως σε βάρος του Snapchat. Στις αρχές του 2017, τα Instagram Stories  ξεπέρασαν το Snapchat όσον αφορά το μέγεθος του κοινού.
Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ του Instagram και του Snapchat όσον αφορά τα Stories ήταν η μεγάλη εξάρτηση του Instagram από την αλγοριθμική κατάταξη. Τον Ιούνιο του 2016, η ροή του Instagram μεταφέρθηκε σε ένα αλγοριθμικό μοντέλο (ήταν προηγουμένως χρονολογική) και η σειρά των Instagram Stories στο πάνω μέρος της οθόνης  μας βασίζεται σε engagement data από το Instagram και το Facebook.
Οι περισσότερες πλατφόρμες social media βασίζονται σε αποκλειστικούς αλγόριθμους που δεν είναι 100% διαφανείς για τους χρήστες (για να μην αναφέρουμε και για τους διαφημιζόμενους). Σκεφτείτε ολόκληρη την πρακτική του “search engine optimization” (SEO) για παράδειγμα, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει μια αντίστροφη λογική του μυστηριώδους αλγορίθμου της Google για την επίτευξη υψηλότερων organic search rankings.
Ειδικότερα λοιπόν ένα θέμα που έχει δημιουργήσει αρκετή ίντριγκα είναι η σειρά με την οποία οι χρήστες βλέπουν τα Stories στο Instagram.
Η λίστα των viewers δεν είναι χρονολογική, αλλά δεν φαίνεται να έχει σχέση μόνο με “data δραστηριότητας” – δηλαδή likes, tags, comments. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους χρήστες να ξεκινήσουν τις δικές τους δοκιμές για να καθορίσουν ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται.
Σε ένα εξαντλητικό Reddit thread, αρκετοί χρήστες υποθέτουν ότι οι κορυφαίοι Stories viewers μας είναι, τουλάχιστον εν μέρει, οι άνθρωποι που βλέπουν τα προφίλ μας και τις φωτογραφίες μας περισσότερο από τους υπόλοιπους, χωρίς απαραίτητα να ασχολούνται με το περιεχόμενο που ποστάρουμε. Με άλλα λόγια, οι stalkers μας κατέχουν την υψηλότερη θέση. Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, οι χρήστες του Reddit δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς και πραγματοποιούσαν συχνές επισκέψεις στα άλλα ψεύτικα προφίλ  από αυτόν τον λογαριασμό χωρίς να κάνουν κανένα like ή να σχολιάζουν τίποτα. Οι συγκεκριμένοι χρήστες ισχυρίζονται ότι αυτή η συμπεριφορά βοήθησε να επιβεβαιωθεί με αυτό τον τρόπο η θεωρία ότι οι κορυφαίοι viewers των ιστοριών μας συσχετίζονται με τους κορυφαίους stalkers μας. Είναι πολύ πιθανό το Instagram να ζυγίζει πολλούς παράγοντες στην κατάταξη, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας δραστηριότητας, των μηνυμάτων, των interaction ενός Story αλλά και τα profil views. Υπεύθυνοι από το ίδιο το  Instagram τοποθετήθηκαν γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα και η Paige Thelen, από την ομάδα των ITs:
“Παρομοίως με την κανονική ροή, τα Stories τοποθετούνται σε σειρά βάσει των στιγμών που θα σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Η σειρά καθορίζεται βάσει ενός αριθμού συγκεκριμένων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων:
1) της πιθανότητας που θα σας ενδιαφέρει ένα συγκεκριμένο content
2) το timeliness των posts
3) τις σχέσεις σας με το άτομο που δημοσιεύει”
Σε ένα follow-up e-mail η Thelen επιβεβαίωσε την υποψία των Redditors: "Λαμβάνονται υπόψη και τα profile views όσο και τα likes και τα comments"

Συμπερασματικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Instagram σκεπτόμενο αρκετά στρατηγικά έχει δομήσει αυτό τον αλγόριθμο με βάση ένα συγκεκριμένο στόχο. Οι χρήστες του να βρίσκονται κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχώς in touch με την εφαρμογή. Ρίχνοντας μια ματιά και στο suit.gr και αναζητώντας ανάλογα άρθρα μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει αυτή την άποψη.