Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Οι θέσεις εργασίας του 2030 δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη!

Επιτυχημένες ομιλίες. Κάντε το κοινό σας να κρέμεται από το στόμα σας.

Στέκεστε εκεί ζαλισμένοι. Το κοινό στα πόδια σας, ζητάει κι άλλο και ξεσπάει σε χειροκροτήματα, ενώ μετά το τέλος, όλοι τρέχουν να σας συγχαρούν… 
 Αυτό είναι το όνειρο κάθε επίδοξου ομιλητή και όταν ξυπνήσει από αυτό ανακαλύπτει ότι χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερη προσπάθεια για να πραγματοποιήσει το όνειρο του. 



Βασικό στοιχείο για έναν ομιλητή είναι το «χάρισμα» που κάνει το κοινό του να τον απογειώσει σε κάθε ομιλία, αλλά υπάρχουν και μικρά μυστικά ή… κρυμμένοι άσσοι στο μανίκι του που κάνουν το κοινό του να τον ακούει συνεπαρμένο από την αρχή μέχρι το τέλος.


Προσέξτε το κοινό σας.
Τα μάτια σας δεν πρέπει να είναι στις σημειώσεις σας, αλλά στο κοινό. Αν αυτά που λέτε είναι τέλεια και συνταρακτικά δεν σημαίνει ότι το κοινό σας ακούει συνεπαρμένο, μπορεί να έχει βαρεθεί αφάνταστα και μερικοί μπορεί να κοιμούνται και με τα μάτια ανοιχτά.
Όταν βλέπετε τέτοια σημάδια να είστε έτοιμος να αλλάξετε τον τόνο της φωνής σας ή να σηκωθείτε από την καρέκλα σας. 

Μην μακρηγορείτε.
Και ποιος δεν βαριέται τις μακροσκελείς ομιλίες; Όσο φοβερό κι αν είναι το θέμα, πάντα θα κάνει κοιλία. Πολύ μεγάλη παγίδα επίσης είναι οι μεγάλες προτάσεις, το κοινό θέλει μικρές προτάσεις που να μπορεί να απομνημονεύσει και να τις καταλάβει αμέσως. 

Πείτε μια ιστορία ή μια εμπειρία σας.
Ξεκινήστε την ομιλία σας με μια ιστορία που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα. Συνδυάστε την ιστορία σας με κομμάτια της ομιλίας σας, φέρνοντας την σαν παράδειγμα για να πάτε στο επόμενο κεφάλαιο. Η ιστορία που θα επιλέξετε φροντίστε να έχει συναίσθημα και να μπορεί να κάνει το κοινό να αφοσιωθεί σε αυτήν. 

Βάλτε το κοινό στο παιχνίδι.
Μην ξεχνάτε ότι το κοινό σας είναι ενήλικες που έχουν γνώμη, άποψη και εμπειρίες και μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε βάζοντας το στο παιχνίδι. Αυτή η τεχνική όμως είναι αρκετά δύσκολη, καθώς πρέπει να θέσετε όρια της συμμετοχής του κοινού, ώστε να το πάτε εκεί που θέλετε και όλοι μαζί να καταπλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ομιλίας. 

Κινηθείτε.
Μην μένετε στάσιμος. Πλέον οι περισσότεροι χώροι ομιλιών, δίνουν στον ομιλητή τη δυνατότητα να κινηθεί πάνω στο βήμα, ακόμη και να κατεβεί στο κοινό. 

Χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα.
Προτζέκτορες, υπολογιστές, γιγαντοοθόνες είναι μόνο μερικά από τα μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείξετε όσα δεν μπορείτε να πείτε.