Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημέρες Καριέρας στη Λάρισα από τη ΔΥΠΑ

Τι απαντάτε στην ερώτηση: "Γιατί απολυθήκατε;"



Οι συνεντεύξεις εργασίας είναι αγχωτικές ακόμη και κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αν μάλιστα έχετε απολυθεί από την προηγούμενη εργασία σας, τα νεύρα σας πιθανόν να είναι κάπως πιο τεντωμένα, ειδικά όταν έρχεται η ώρα της αναπόφευκτης ερώτησης: «Γιατί απολυθήκατε;».

Ακριβώς όπως προετοιμάζετε απαντήσεις για άλλες, κοινές ερωτήσεις μιας συνέντευξης, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε μια απάντηση και γι' αυτό το θέμα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθούν να εξηγήσετε την απόλυσή σας σε έναν δυνητικό εργοδότη.

Η τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική:

Εξετάστε το περιστατικό ή το θέμα που προκάλεσε το να χάσετε τη δουλειά σας με αμερόληπτο μάτι. Έγινε εξαιτίας μιας σύγκρουσης με έναν συνάδελφο; Εξετάστε ειλικρινά τον ρόλο σας στη σύγκρουση. Δεν ικανοποιήσατε τους στόχους παραγωγής; Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας ή έλλειψη ενδιαφέροντος για την εργασία που κάνατε. Προτού μπορέσετε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στον πιθανό εργοδότη σας, πρέπει να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας. Η ειλικρίνειά σας θα εκτιμηθεί.

Μην κατηγορείτε το παλιό σας αφεντικό:

Θέλετε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως μια πολύτιμη προσθήκη στην ομάδα τους. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε μια κακή πρώτη εντύπωση είναι να μιλήσετε αρνητικά για τον προηγούμενο που σας πρόσφερε δουλειά.

Επίσης, μην κουτσομπολέψετε για το προηγούμενο αφεντικό σας, τους συναδέλφους ή την εταιρεία για την οποία εργαστήκατε. Εκτός από έλλειψη ωριμότητας και διακριτικότητας, το κουτσομπολιό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι δεν θα είστε ένας συνεργάσιμος υπάλληλος.

Μη φορτώνετε αλλού την ευθύνη:

Ο δυνητικός νέος εργοδότης σας θέλει να δει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη τόσο για τις προηγούμενες ενέργειές σας όσο και για την απόδοσή σας στην εργασία. Ανεξάρτητα από το πόσο άδικα πιστεύετε ότι σας αντιμετώπισαν στην παλιά σας δουλειά, πρέπει να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον δικό σας ρόλο στον απόλυσή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε ακριβείς λεπτομέρειες για το τι κάνατε λάθος στην προηγούμενη θέση σας. Απλά πείτε «αναλαμβάνω την ευθύνη που δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες του προϊσταμένου μου» και προχωρήστε παρακάτω.

Μην ακούγεστε πικρόχολος:

Δεν θα κάνετε καλή εντύπωση στον δυνητικό εργοδότη σας, εάν δίνετε την εντύπωση του πικρόχολου και του ηττημένου. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι ο προηγούμενος εργοδότης σας έκανε λάθος που σας άφησε να φύγετε, δεν είναι ωραίο να εκφράζετε αυτή την πικρία σας. Μην υπογραμμίζετε την προηγούμενη αποτυχία που είχατε. Μιλήστε με τρόπο που ελαχιστοποιεί την επίδραση της απόλυσής σας.

Προωθήστε τα θετικά σας:

Μιλήσατε λοιπόν για την απόλυσή σας, αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να παρουσιάσετε τις ικανότητες και την εμπειρία σας. Η ομαλή μετάβαση σε μια συζήτηση για την αξία σας και το τι θα μπορούσατε να προσφέρετε στην εταιρεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τη συνέντευξή σας σε καλό δρόμο.

Δοκιμάστε μια φράση όπως αυτή: «Λυπήθηκα που έφυγα από την εταιρεία X. Εκεί έμαθα πολλά για την ανάπτυξη εφαρμογών, γι' αυτό σκέφτηκα ότι οι ικανότητές μου είναι κατάλληλες για αυτή τη θέση».

Η εξάσκηση ωφελεί:

Η απόλυση είναι μια δύσκολη εμπειρία, για την οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε αντικειμενικά και ήρεμα ακόμη και εβδομάδες ή μήνες μετά το συμβάν. Η εξάσκηση της απάντησής σας θα σας βοηθήσει να κρατήσετε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας, ώστε να μην εκτροχιάσετε τη συνέντευξή σας.

Ξεκινήστε γράφοντας την απάντησή σας και αφού περάσουν μια δυο μέρες, διαβάστε την ξανά. Εάν είστε ικανοποιημένοι με τη γραπτή απάντησή σας, διαβάστε την σε έναν φίλο σας, να σας δώσει και τη δική του γνώμη. Μόλις είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την απάντησή σας, δοκιμάστε να την πείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη αρκετές φορές. Μόλις αισθανθείτε άνετα, θα είστε σε θέση να μιλήσετε για την απόλυσή σας και με τον συνεντευξιαστή σας.

ΠΗΓΗ