Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημέρες Καριέρας στη Λάρισα από τη ΔΥΠΑ

Βελτίωσε τις επικοινωνιακές σου τεχνικές σε λιγότερο από μια ώρα.


Διάβασε παρακάτω κάποιες συμβουλές με τις οποίες μπορείς να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.








  Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να πάει στραβά σε μια συνομιλία; Γιατί είχε αρνητική κατάληξη μια επαγγελματική συζήτηση; Αφιέρωσε μια ώρα για να αξιολογήσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες με βάση τα παρακάτω. Λέξεις, φράσεις και κινήσεις μπορεί να δείξουν ασέβεια απέναντι στο συνομιλητή σου.
  Η ικανότητα είναι κάτι που έρχεται με τον χρόνο και πολύ προσπάθεια, μπορεί να έχεις το ταλέντο αλλά τελικά μόνο του δεν φτάνει καθώς σε οδηγεί σε μονοπάτια εγωισμού και υπεροψίας κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει αντίστροφά. Αφού διαβάσεις τα παρακάτω, αρίθμησε σε ένα χαρτί τις συμβουλές και βαθμολόγησε από το 1 έως το 5, όπου 1 το «δεν το κάνω καθόλου» και 5 «είμαι απόλυτα σύμφωνος/η».   

1 Σεβασμός στη μοίρα του άλλου.
Μία φράση που θα ακούσεις να τη λένε πολλοί ψυχολόγοι. Είναι απόλυτα αληθινό γιατί απλά αυτός που έχεις απέναντι σου δεν ξέρεις τι κουβαλάει και τι κρύβει μέσα του. Δεν γνωρίζεις σε ποια θρησκεία πιστεύει, από πού είναι η καταγωγή του, ακόμη και ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση. Κάτι από αυτά μπορεί να τον θίξουν χωρίς καν να το καταλάβεις.

2 Μιλάς λίγο και ακούς πολύ.  
Όσο περισσότερο ακούς τόσο ευκολότερα μαθαίνεις να επικοινωνείς. Να καταλαβαίνεις και να «ψυχολογείς» τον συνομιλητή σου.

3 Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο.
Μια συζήτηση μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα μελλοντικό project και να φτάσει στα σχολικά χρόνια. Εκεί πρέπει να αποκτήσεις την υπομονή και μέσα από αυτές τις «ανούσιες» φαινομενικά συζητήσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του συνομιλητή σου.

4 Κοιτάς στα μάτια.
Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να κοιτάξουν τον άλλον στα μάτια. Έτσι, ο συνομιλητής σου μπορεί να σε «χάσει», πολύ εύκολα μπορεί να αποσυντονιστεί και σαφώς να μην έχεις θετικό αποτέλεσμα.

5 Αν δεν ξέρεις ρωτάς.
Δεν είναι κακό να ρωτάς, ούτε θα φανεί σαν αδιακρισία. Αν δεν ξέρεις κάτι, ρωτάς με ευγενικό τρόπο και συνεχίσεις. Καλύτερα να δείξεις ότι δεν γνωρίζεις κάτι παρά να πεις κάτι άσχετο και λάθος.

Αφού βαθμολόγησες σκέψου ένα παράδειγμα για κάθε ένα από τα παραπάνω που πιστεύεις ότι δεν έδρασες σωστά. Κάνε μια μικρή ανάλυση του τι έγινε και πως έπρεπε να γίνει με τα παραπάνω. Δες το σαν μια άσκηση που μπορείς να κάνεις πριν από κάθε σημαντικό ραντεβού.
Στο mindtools.com θα βρεις επίσης ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο καλές είναι οι διαπροσωπικές σου σχέσεις και ακόμη περισσότερες συμβουλές.


Καλή εξάσκηση!