Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημέρες Καριέρας στη Λάρισα από τη ΔΥΠΑ

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να αρχίσεις τη δική σου επιχείρηση;




Είναι καλή ιδέα να αρχίσεις την επιχείρησή σου όσο είσαι ακόμα μικρός; Τι λένε τα στατιστικά; Σε ποια ηλικία είναι πιο πιθανό να πετύχεις;
Λοιπόν, ακολουθεί ανατροπή μεγατόνων, σε σχέση με την επικρατούσα ιδέα ότι οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις είναι φτιαγμένες από νέους -εικοσάχρονους- επιχειρηματίες. Μπορεί όλοι να ξέρουμε τον Mark Zuckerberg, τον Steve Jobs και τον Bill Gates που ξεκίνησαν αμούστακα σχεδόν αγόρια τις αυτοκρατορίες τους, αλλά guess what. Δεν είναι ο κανόνας αυτός, είναι η εξαίρεση.
Όπως δείχνουν έρευνες και στατιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν έχουν ιδρυθεί από πολύ νέους entrepreneurs όπως μας αρέσει να τους λέμε. Απλώς αυτές γίνονται πιο γνωστές στα ΜΜΕ γιατί είναι πάντα εντυπωσιακό να βλέπεις έναν άνθρωπο στην αρχή της καριέρας του να φτιάχνει κάτι και να το αναπτύσσει.
Η αλήθεια είναι (και τα νούμερα δείχνουν) ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του δουλειά είναι η ηλικία των 35 ή γενικότερα η δεκαετία από τα 30 μέχρι τα 40.

Ο λόγος; Οι λόγοι είναι οι εξής:

-προϋπηρεσία και εμπειρία. Σε αυτή την ηλικία όπως δείχνουν και οι μελέτες, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πάρει μια καλή «γεύση» από την αγορά εργασίας και να αξιολογήσει καλύτερα ευκαιρίες και εμπόδια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρηματιών είχε πριν κάνει το «μεγάλο βήμα», τουλάχιστον 6-15 χρόνια προϋπηρεσίας.
-δίκτυο γνωριμιών. Στη δεκαετία των 30 φαίνεται ότι διαμορφώνουμε το πιο ισχυρό μας δίκτυο συνεργασιών και επαφών. Έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που μας εμπνέουν, έχουμε συναντήσει άλλους σαν εμάς με τα ίδια ή παρόμοια όνειρα, οπότε είμαστε πιο έτοιμοι να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας», για να φτιάξουμε κάτι βιώσιμο.
-σπουδές. Οι έρευνες σχετικά με το ακαδημαϊκό background των ιδρυτών μιας νεοφυούς επιχείρησης δείχνουν ότι σε ποσοστό σχεδόν 50% οι ιδρυτές είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού. Αυτό σε συνδυασμό με την εργασιακή εμπειρία, σημαίνει ότι στα 20 δεν έχεις προλάβει να αποκτήσεις το υπόβαθρο που χρειάζεσαι.
-κεφάλαιο. Από τα 30 και μετά είναι πολύ πιο πιθανό επίσης να έχεις συγκεντρώσει ένα στοιχειώδες χρηματικό κεφάλαιο για να μπορέσεις να στήσεις την επιχείρησή σου, και να πατήσεις στα δικά σου πόδια.

«Και τι θα πει επιτυχημένη επιχείρηση;», θα πει εύλογα κάποιος. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να ορίσουν τη σχέση ανάμεσα σε «επιτυχία» και «ηλικία», ήταν:
-η βιωσιμότητα της επιχείρησης, οι πιθανότητες δηλαδή που έχει να επιβιώσει οικονομικά η επιχείρηση και να αναπτυχθεί.
-η μακροβιότητά της, δηλαδή πόσα χρόνια υπάρχει. Γιατί υπάρχουν ιδέες που κάνουν ένα «μπαμ» αλλά χάνονται γρήγορα, και άλλες που αντέχουν στον χρόνο.
-ο τζίρος της. Και με βάση αυτό το κριτήριο αποδείχτηκε ότι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις (ακόμα και οι “unicorn startups”, δλδ αυτές με τεράστια οικονομικά μεγέθη) ήταν φτιαγμένες από τριαντάρηδες.